boerenhut met bomen
oudeschild
boerenhoeve aan sloot
landschap met molen
stilleven met gele bloemen
markt in Stockholm
zweeds landschap
zweeds landschap in avondlicht
inledning

welkom

 

biografie

 

werk

 

tentoonstelling

 

verkoop schilderijen

landschappen

stadsgezichten

dorpsgezichten

 

contact

Het werk van Agatha Zethraeus bestaat voornamelijk uit realistische stadsgezichten, landschappen en stillevens. Er zijn slechts enkele portretten van haar bekend.

 

Agatha schilderde graag stadsgezichten: niet alleen overzichten van kades of straten, maar ook stegen, details en hoekjes. Ze hield van sneeuw en heeft een aantal stemmige schilderijen van besneeuwd Amsterdam gemaakt. Haar stadsgezichten waren geliefd. Uit het boekje waarin Agatha haar verkopen bijhield en uit de administratie van kunstenaarsverenigingen, blijkt dat dit werk redelijk goed verkocht.
 

Haar landschappen zijn over het algemeen kleurrijk. Bomen nemen een prominente plaats in. Aan de vlotte en rake penseelstreken in enkele schilderijen zie je de ontwikkeling in haar werk. Toch wordt het werk van Agatha nergens experimenteel. Op enkele werken kun je plaatsen herkennen waar haar leermeesters ook schilderden, zoals het Gein, Laren en Heeze. Ook legde ze het landschap vast dat ze tijdens haar reizen door Europa waarnam.
 

Haar stillevens ogen in de eenentwintigste eeuw wellicht wat klassiek, maar ze passen binnen de tijdgeest van de vroege twintigste eeuw en werden destijds goed ontvangen. De Rotterdammer spreekt in 1928 over “krachtige stillevens, De Gooi en Eemlander in 1936 over het schilderij Laatste rozen “een goed stilleven van Agathe Zethraeus”.